Pisanice omotane žicom

Već je postala tradicija da Matica slovačka Zagreb u suradnji s Predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske priprema kulturno-umjetničku večer povodom nadolazećih uskrsnih blagdana uz izložbu ručno ukrašenih uskrsnih jaja-pisanica. Ove godine manifestacija je održana 19. ožujka 2024. u 18 sati. u Češkom narodnom domu u Zagrebu, a za naše članove, goste i prijatelje Slovaka Matica je pripremila predavanje s prezentacijom i filmom na temu „Drotarstvo – obrt ili umjetnost – pisanice ukrašenje žicom“. Alena Bali, potpredsjednica Matice, nije slučajno odabrala ovu temu, jer je i sama pokušala ukrasiti jaje žicom, te je ukratko opisala izradu ove jedinstvene tehnike.

Prvi zapisi o drotarstvu – zanatu potječu iz 1714. godine, odnosno s početka 18. stoljeća, kada se u sudskim spisima u gradu Bytči spominje ime Jurja Drotárika, koji je vjerojatno prvi pokušao raditi sa žicom. Drotari su išli od kuće do kuće i nudili svoje usluge popravljanja kuhinjskog posuđa žicom, a kasnije i limom.

Danas se uskrašena jaja, drago i poludrago kamenje, staklo, boce i čaše ožiču žicom i nastaju unikatne kreacije. S kulturno-povijesnog gledišta, danas se u slovačkoj nacionalnoj kulturi drotarstvo smatra proizvodno-tehničkim i umjetničkim fenomenom koji predstavlja specifičnost i jedinstvenost. Drotarstvo je također zavrijedilo pozornost u nematerijalnoj kulturnoj baštini Slovačke, pa je drotarstvo – zanat i umjetnost upisan na Unesco listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 12. prosinca 2019.