Adventski koncert

2023. godina polako se bliži kraju i Božić kuca na vrata. Dolazi vrijeme odmora, radosti i unutarnjeg mira u krugu obitelji. Prva adventska svijeća već je upaljena, a cijelo adventsko vrijeme idealno je vrijeme za druženje, pjevanje božićnih pjesama i druženje s najdražima. Uvod u ovo čarobno vrijeme je i predbožićni koncert koji je za svoje članove, goste i prijatelje Slovaka pripremila Matica slovačka Zagreb u suradnji s Predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba pod pokroviteljstvom Saveza Slovaka u RH i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. 

Koncert je tradicionalno održan u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Šubićeva ulici 20, 08. prosinca 2023. Pozivu da nastupi na koncertu odazvao se Ženski pjevački zbor „Hrvatica“ pod ravnanjem Davida Ropca i uz pratnju pijanista Ivana Rimca, koji djeluje u sastavu društva Hrvatska žena Grada Zagreba.

Koncertu su prisustvovali mnogi članovi i gosti, a posebna čast nam je bila da smo uigostili konzula i predstavnika veleposlanice Slovačke Republike u RH gosp. Zdenka Galbaya, člana glavnog odbora i bivšeg predsjednika Matice hrvatske – Stjepana Sučića te mnoge druge uvažene goste.

Cijelu svečanu večer zajednički su moderirale članice Matice slovačke u Zagrebu Alena Bali i Indira Popová-Potkonjak. Na kraju koncerta zbor je otpjevao božićnu pjesmu Tiha noć koja je vjerojatno najpoznatija božićna pjesma u cijelom svijetu.  Božićne balade i pjesme u izvedbi Ženskog zbora „Hrvatica“ ostavile su vrlo lijep odjek u publici, nesvakidašnji, jedinstveni umjetnički doživljaj i radost nadolazećih božićnih blagdana. Članovi zbora su sve nazočne darivali glazbenim poklonom koji neizostavno upotpunjuje božićni ugođaj.