Fujara – tradicionalni slovački glazbeni instrument

Fujara je jedini tradicionalni narodni instrument koji je poznat i tipičan samo u Slovačkoj, 25. studenoga 2005. Fujara (i njezina glazba) upisana je na UNESCO-ov popis usmene i nematerijalne baštine. Matica slovačka Zagreb u suradnji s Predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u RH, pripremila je za svoje članove kulturnu večer o ovom jedinstvenom glazbenom instrumentu koji je simbol tradicionalne slovačke kulture. Predavanje je održano 14. studenog u prostorijama Češkog narodnog doma u Zagrebu. Posebna gošća ove večeri bila je veleposlanica Republike Slovačke u Hrvatskoj NJ.E. Hana Kováčová. Predavanje o fujari pripremila je Alena Bali, potpredsjednica Matice slovačke Zagreb, a video prezentaciju pripremio je Vladimír Bali tajnik MS Zagreb.

Među tipičnim predmetima koje su pastiri izrađivali bili su i glazbeni instrumenti kao što su razne cijevi, gajde i naravno Fujara, koja se smatra slovačkim kraljevskim glazbalom i važnim dijelom pastirske kulture središnje Slovačke. Fujara nije samo glazbeni instrument, već i predmet velike umjetničke vrijednosti. Na temelju analize povijesnih izvora pretpostavlja se da je Fujara nastala krajem 15. i u 16. stoljeću u procesu stvaranja različitih drvenih puhačkih instrumenata na području središnje Slovačke.

Kako bi predavanje bilo potpuno, obogaćeno je kratkim video zapisom o pastirstvu, o zvuku Fujare i drugih zviždaljki. Članice Matice slovačke Zagreb Ana Jevak i Đurđica Suša također su obogatile ovu kulturnu večer svojim delicijama u obliku kolača i slastica.